Ticket to Ride Nederland speldoos

Ticket to Ride Nederland

   Map Collection: Volume 4    

         2-5 spelers            vanaf 8 jaar          30-60 minuten   

Lotana's Spelmagazijn

Ticket to Ride Nederland
kopen bij Lotana

Ticket to Ride
Ticket to Ride


Ticket-to-Ride-Europe
Ticket to Ride EuropeBordspel Ticket to Ride Rails & Sails
Ticket to Ride Rails & Sails

Ticket to Ride Nordic Countries
Ticket to Ride Nordic Countries

Ticket to Ride Märklin

Ticket to Ride Märklin

Ticket to Ride Card Game
Ticket to Ride Card GameHalloween Freighter expansion
Halloween Freighter expansion

Ticket to Ride Anniversary
Ticket to Ride Anniversary

Gezelschapsspel Ticket to Ride United Kingdom
Ticket to Ride United Kingdom


Compact Ticket to Ride spel
Ticket to Ride: New York (reiseditie)

Ticket to Ride uitbreiding Nederland

Ticket to Ride Map Collection Volume 4, of kortweg Ticket to Ride Nederland, is de vierde kaart in de Map Collection reeks van Ticket to Ride. Eerder verschenen al de Map Collection Asia, India en Africa.

     T2R Nederland Tulpenmeisje                        Ticket to Ride Nederland Kaart
              Tulpenmeisje                             Spelbord met de kaart van Nederland

Spelinhoud

Ticket to Ride Nederland bestaat uit een enkelzijdige kaart van Nederland, 44 bestemmingstickets en tolbrugmunten. Ticket to Ride Nederland is een uitbreiding. Je hebt de treinen en de treinkaarten uit het spel Ticket to Ride of Ticket to Ride Europe nodig om deze uitbreiding te kunnen spelen.

Hoe werkt Ticket to Ride Nederland?

In het begin van het spel Ticket to Ride Nederland krijgt elke speler 5 bestemmingstickets, waar hij er minstens 3 van moet houden. Tevens ontvangen de spelers ook allemaal 30 tolbrugmunten, die ze tijdens het spel geheim mogen houden.

Verdeling tolbrugmunten bij Ticket to Ride Nederland
Verdeling tolbrugmunten aan het begin van het spel

Doordat maar liefst 20% van Nederland zich onder de zeespiegel bevindt, krioelt het land van de bruggen. Wie een treinreis door Nederland maakt, zal dus vele bruggen kruisen. Alan R. Moon, de spelauteur van Ticket to Ride, bedacht hier een vernieuwend spelconcept mee. Hij doortrok de kaart van Nederland met dubbelsporige bruggen. De eerste speler die in Ticket to Ride Nederland een route over een dubbelsporige brug neemt, betaalt tol aan de bank. Wie daarna de tweede route claimt betaalt ook, maar moet zijn tol aan de eerste speler betalen.

Ticket to Ride Nederland vraagt dus duidelijk een andere aanpak. Treuzelen en routes opsparen is dus geen optie meer, want elk uitstel kost je punten!

Wanneer een speler niet voldoende tolbrugmunten bezit om de gewenste route te claimen, moet hij een lening bij de bank aangaan. Dit wordt aangegeven doordat de speler een leenkaart voor zich legt. De kaart blijft tot op het einde van het spel liggen, want de lening kan niet afgelost worden. Als de tolbrugmunten normaal aan een andere speler betaald moesten worden, ontvangt deze speler zijn inkomsten van de bank.

Een speler heeft de mogelijkheid om op zijn beurt vier bestemmingstickets bij te trekken, waarvan hij er minimum één moet bijhouden. Dit is een actie, dus hierna is de speler zijn beurt voorbij.

Eindtelling bij Ticket to Ride Nederland

Op het einde van het spel Ticket to Ride Nederland tellen, net zoals bij de andere Ticket to Ride spellen, complete en niet complete routes als positieve en negatieve punten. Speciaal aan Ticket to Ride Nederland is dat er ook bonuspunten uitgereikt worden naargelang hoeveel tolbrugmunten een speler heeft in vergelijking met de andere spelers.

Bonuspuntenschaal tolbrugmunten Ticket to Ride Nederland

Zo krijgt in een Ticket to Ride spel met vier spelers de persoon die het meeste tolbrugmunten heeft bijvoorbeeld 55 punten en wie het minste heeft geen. Een belangrijk weetje is dat wie tijdens het spel Ticket to Ride Nederland een lening heeft aangegaan om zijn route te kunnen betalen, niet in aanmerking komt om bonuspunten te krijgen op het einde van het spel. Bovendien levert iedere leenkaart een speler 5 minpunten op. In het spel Ticket to Ride Nederland is er geen bonus meer voor de langste route of voor de speler die het meeste bestemmingstickets tot een goed einde heeft gebracht.

Bij Ticket to Ride Nederland heeft de startspeler een voordeel ten opzichte van de andere spelers. Dit wordt gecompenseerd doordat de spelers die later spelen, al een kleine puntenvoorsprong krijgen aan het begin van het spel. De eerste speler start op vakje 0, de tweede op vakje 1, de derde op vakje 2 etc.

Startpositie bij Ticket to Ride Nederland

Ticket to Ride Nederland is compatibel met Ticket to Ride Europa en met Ticket to Ride USA.

Ticket to Ride Asia
Ticket to Ride Map exp. 1


Ticket to Ride India
Ticket to Ride Map exp. 2Ticket to Ride Africa
Ticket to Ride Map exp. 4


Ticket to Ride USA 1910
Ticket to Ride USA 1910Ticket to Ride Europa 1912
Ticket to Ride Europa 1912Ticket-to-ride-monster-expansion
Alvin & Dexter

Ticket to Ride Dice Expansion
Ticket to Ride Dice Expansion

Ticket to Ride Orient Express expansion
Ticket to Ride Orient Express


Ticket to Ride Junior
Ticket to Ride Mijn Eerste Reis

Ticket to Ride Europa Anniversary
Ticket to Ride Europa Anniversary


contact: info [at] tickettoride.be

© 2013