Gezelschapsspel Ticket to Ride Rails and Sails

Ticket to Ride Rails & Sails     

         2-5 spelers            vanaf 10 jaar          90-120 minuten   

Lotana's Spelmagazijn

Ticket to Ride Rails & Sails

kopen bij Lotana


Ticket to Ride
Ticket to Ride


Ticket-to-Ride-Europe
Ticket to Ride Europe


Ticket to Ride Nordic Countries
Ticket to Ride Nordic Countries

Ticket to Ride Märklin
Ticket to Ride Märklin

Ticket to Ride Card Game
Ticket to Ride Card Game


Halloween Freighter
Ticket to Ride Halloween Freighter

Ticket to Ride Anniversary
Ticket to Ride Anniversary


Ticket to Ride spel United Kingdom
Ticket to Ride Map exp. 5


Ticket to Ride Orient Express
Mini-expansion Orient Express


Ticket to Ride New York spel
Ticket to Ride: New York

Ticket to Ride Rails en Sails is een Ticket to Ride spel waarbij je zowel treinroutes als scheepsroutes kan bouwen. Dit is tevens de eerste Ticket to Ride versie waarmee je Ticket to Ride kan spelen op een wereldkaart.

Inhoud spel Ticket to Ride Rails & Sails

Inhoud van het spel Ticket to Ride Rails & Sails:
- een dubbelzijdig spelbord 
- 165 treintjes
- 250 schepen 
- 15 havens 
- 5 scoring markers 
- 140 reiskaarten (trein, schip, double ship & wild) 
- 120 ticketkaarten (65 voor de wereld en 55 voor de Great Lakes)

Het gezelschapsspel Ticket to Ride Rails & Sails bevat een groot dubbelzijdig spelbord. Aan de ene kant staat een kaart van de wereld, aan de andere kant staat een kaart met de grote meren van Noord-Amerika. Met de grote meren van Noord-Amerika bedoelen ze de meren die op de grens liggen tussen de Verenigde Staten en Canada: het Bovenmeer, het Huronmeer, het Michiganmeer, het Eriemeer en het Ontariomeer.

World game board T2R Rails and Sails
World Game Board (Ticket to Ride Rails and Sails)

The Great Lakes map T2R Rails en Sails
The Great Lakes Game Board (Ticket to Ride Rails and Sails)

Het spelprincipe van Ticket to Ride Rails & Sails is hetzelfde als bij de andere Ticket to Ride spellen. De spelers verzamelen gekleurde kaarten (treinkaarten en schipkaarten) om routes te claimen door er treinen en schepen van hun kleur op te zetten. Scheepsroutes zijn ovaal, terwijl treinroutes rechthoekig zijn. Afhankelijk van de lengte van de afgelegde route scoren de spelers punten. Een andere manier om punten te verdienen is door de routes te maken die op de bestemmingstickets staan. Deze routes zijn voor iedere spelers anders.

Net zoals bij de andere Ticket to Ride spellen, start iedere speler het spel Ticket to Ride Rails en Sails met twee bestemmingstickets met steden op.

Wat anders wordt bij de start van dit spel is dat de spelers een eigen mix van tokens gaan kiezen. Hiermee bedoelen we de plastic treintjes en schepen in hun kleur.
Spelmateriaal spel Ticket to Ride Rails en Sails

Tokens (schip, haven en treintjes) van het spel Ticket to Ride Rails en Sails


In het gezelschapsspel Ticket to Ride Rails & Sails zitten niet enkel treinkaarten, maar ook schipkaarten. Deze worden bij de start van het spel op aparte stapels gelegd. De jokers worden bij onder de stapel met treinkaarten geschud. Er moeten altijd drie treinkaarten en drie schipkaarten open liggen naast het spelbord. Uit deze kaarten kunnen de spelers kiezen wanneer ze hun handkaarten wensen aan te vullen. Het is ook toegestaan om blind kaarten van de stapels te trekken.

Tussen de schipkaarten zitten speciale kaarten met een afbeelding op van twee schepen in plaats van één. Bij het afleggen van deze kaarten mogen de spelers één of twee vakjes bezetten van een scheepsroute. Zo kan je de meren sneller over geraken.

kaarten Ticket to ride Sails & Rails
Schipkaarten uit het spel Ticket to Ride Rails en Sails

De volgende acties zijn mogelijk in het spel Ticket to Ride Rails & Sails:
– een treinverbinding of een scheepsroute afleggen tussen twee steden
– treinkaarten en/of schipkaarten bijnemen
– nieuwe bestemmingskaarten op je hand nemen
– wisselen van trein tokens en/of schip tokens uit jouw voorraad met tokens uit de doos
– een haven plaatsen.

Nieuw bij Ticket to Ride Rails & Sails is de wissel van de tokens. Let wel, ieder token dat je wisselt, kost je één overwinningspunt. Het is dus belangrijk om bij de start van het spel al een goede mix aan tokens te kiezen.

De spelers beschikken bij T2R Rails & Sails elk over drie havens die ze op het spelbord kunnen plaatsen. Als ze een route naar een havenstad bouwen, kunnen ze daarna (als actie) een haven plaatsen in die stad. Er kan slechts één haven per stad zijn.

Havens zijn niet goedkoop, maar kunnen behoorlijk wat punten opleveren. De kost om een haven te plaatsen bedraagt twee treinkaarten en twee schipkaarten van dezelfde kleur. Bovendien moeten deze vier kaarten een ankersymbool bevatten. Elke geplaatste haven levert je op het eind van het spel 10 tot 40 punten op. Hoeveel je scoort, hangt af van hoeveel van jouw voltooide tickets een haven bevatten. Let op: niet geplaatste havens tellen voor 4 strafpunten.

De inhoud van de bestemmingskaarten is ook vernieuwend. Er zitten Tour tickets bij waarmee veel punten gescoord kunnen worden. De Tour Tickets bevatten routes van 3 tot 5 steden. Deze steden zijn genummerd. Spelers die de steden in de juiste volgorde met elkaar weten te verbinden, scoren het hoogste aantal punten dat (links) op de kaart staat. Indien ze de steden wel verbinden, maar niet in de juiste volgorde, scoren ze het lagere puntenaantal dat ernaast staat. Indien ze er niet in slagen om alle steden op de kaart te verbinden, krijgen ze de strafpunten rechts onderaan.

Bestemmingstickets Ticket to Ride Rails en Sails
Voorbeelden van bestemmingskaarten (T2R Rails & Sails: World)

Tickets T2R Rails en Sails
Voorbeelden van bestemmingstickets (T2R Rails & Sails: The Great Lakes)

Het einde van het bordspel Ticket to Ride Rails & Sails wordt aangekondigd wanneer een speler nog 6 of minder tokens (treinen en schepen samen) in zijn voorraad heeft. Vanaf dan mag iedere speler nog 2 beurten doen.

De eindscore van een speler is de som van de punten die hij verdient heeft met de afgelegde routes, zijn havens en de punten van zijn bestemmingskaarten.

Ticket to Ride Rails en Sails bevat weer heel wat vernieuwingen t.o.v. de voorgaande Ticket to ride spellen. Door er meer variatie in te stoppen, is de speelduur wel een stuk langer geworden. Een spelletje Ticket to Ride Rails en Sails duurt toch al gauw 90 tot 120 minuten.


Wist je dat Days of Wonder in 2021 een hele mooie luxe editie van Ticket to Ride Europe op de markt bracht? Lees meer over dit Ticket to Ride Europe 15th Anniversary spel.


Ticket to Ride USA 1910
Ticket to Ride USA 1910


Ticket to Ride Europa 1912
Ticket to Ride Europa 1912
Ticket to Ride Dice Expansion
Ticket to Ride Dice Expansion


Ticket to Ride Asia
Ticket to Ride Map exp. 1


Ticket to Ride India
Ticket to Ride Map exp. 2Ticket to Ride Map exp. 3
Ticket to Ride Map exp. 3


Ticket to Ride Nederland
Ticket to Ride Map exp. 4

Ticket to Ride Alvin & Dexter
Ticket to Ride Alvin & Dexter


Ticket to Ride Mijn Eerste Reis
Junior Ticket to Ride


Ticket to Ride Europe deluxe
Ticket to Ride Europe Deluxe


contact: info [at] tickettoride.be

© 2012